Duitsers vandaag naar de stembus

Icoon politiek buitenland nieuwsIn Duitsland zijn vandaag de stembussen geopend voor de verkiezingen voor een nieuwe Bondsdag. Daarbij wordt ook de kleur van een nieuwe regering bepaald. De huidige regering van SPD en Grünen onder leiding van bondskanselier Gerhard Schröder zal zeer waarschijnlijk de meerderheid in het parlement verliezen.

Oppositieleidster Angela Merkel van de christen-democratische CDU/CSU kan de eerste vrouwelijke bondskanselier in Duitsland worden. Het zal er echter om spannen of ze haar gedroomde coalitie met de liberale FDP kan vormen. In de laatste peilingen haalden de twee partijen ongeveer 50 procent van de stemmen. Blijven CDU/CSU en FDP daaronder dan lijkt een 'grote coalitie' tussen SDP en CDU/CSU waarschijnlijk. Beide partijen hebben echter in de campagne laten weten dit ongewenst te vinden.

Behalve genoemde partijen zal ongetwijfeld ook de nieuwe Linkspartei de kiesdrempel van 5 procent slechten. Deze partij, een coalitie van de voormalige communisten uit de PDS onder leiding van Gregor Gysi en afvallige SPD'ers onder leiding van Oskar Lafontaine, wordt echter door de andere partijen uitgesloten van regeringsdeelname. De officiële uitslag van de verkiezingen zal nog enkele weken op zich doen wachten, aangezien de stemming in kiesdistrict Dresden is uitgesteld na het overlijden van een kandidate van de extreem-rechtse NPD.