President Venezuela vreest invasie door VS

Klemvast had ons via de nieuws-submit te melden:

De Venezolaanse president Hugo Chávez zegt bewijs te hebben dat de Verenigde Staten plannen hebben om zijn land binnen te vallen. Volgens Chávez willen de VS Venuezela met onder meer vliegdekschepen en bommenwerpers aanvallen. Hij deed zijn uitlatingen in een interview met de Amerikaanse televisiezender ABC.

"Ik zeg u dat ik bewijs heb dat er plannen bestaan om Venezuela binnen te vallen. We hebben bovendien documenten waarin het aantal bommenwerpers en het aantal boten staan", aldus Chávez in ABC's 'Nightline'. Hij sprak tegen dat Amerikaanse soldaten onlangs Curaçao, dat niet ver van Venezuela ligt, voor "rust en recreatie" bezochten, zoals de officiële verklaring van de Amerikaanse legertop luidt. Volgens Chávez maakten de soldaten hier bepaalde "manoeuvres".

Volgens de president heeft het Amerikaanse invasieplan de naam 'Balboa' gekregen. Hij meldde zelf inmiddels een 'counter-Balboa plan' te hebben ontwikkeld. "Als de Amerikaanse regering probeert om ons aan te vallen, werpen ze zich in een oorlog van honderd jaar. Wij zijn er klaar voor", sprak hij dreigende taal.

Chávez, een politiek links geörienteerde president en in eigen land de held van de armen, is niet bepaald een vriend van de VS te noemen. Afgelopen donderdag stelde hij op de top van de Verenigde Naties in New York de oorlog in Irak openlijk aan de kaak. Ook stelde hij voor het hoofdkwartier van de VN in een ander land dan de VS te plaatsen. In Amerikaanse media wordt hij inmiddels de 'bad boy' van de VN-top genoemd.

Volgens Chávez steunde de Amerikaanse regering in 2002 een couppoging om hem af te zetten als president. Deze poging mislukte. Eerder dit jaar riep de Amerikaanse tv-dominee Pat Robertson de Amerikaanse regering op Chávez te liquideren. Hij bood hier later zijn excuses voor aan.

Chávez beloofde Nightline-Host Ted Koppel documenten te geven die het Amerikaanse invasieplan zouden bewijzen.


Hugo Chávez tijdens de VN-top