Schoolvakken op de tocht door lerarentekort

Icoon Binnenlands nieuwsVakken als natuurkunde, biologie, economie en Duits staan na 2010 in het voortgezet onderwijs op de tocht door een tekort aan docenten. Dit zei Marleen Barth, voorzitter van onderwijsbond CNV in De Volkskrant. Volgens de notitie Werken in het onderwijs 2006, die komende dinsdag openbaar wordt gemaakt, begint het lerarentekort pas na 2011 goed merkbaar te zijn.

Het lerarentekort in de notitie is berekend met meerdere scenario's, waaronder een zogenoemd positief en negatief scenario. Verwacht wordt dat het tekort in 2010 zal uitkomen tussen de twee en vijf procent. Vijf jaar daarna zal het zelfs opgelopen zijn tot rond de acht ŗ tien procent. Echter, niet alleen over een aantal jaren is het goed merkbaar; exacte vakken en Duits hebben op HAVO- en VWO-niveau nu al te kampen met tekorten. Dat komt omdat dergelijke vakken gevoelig zijn voor economieverschillen: zodra de economie aantrekt, gaan deze leraren het bedrijfsleven in.

Volgens onderwijsbond AOB-voorzitter Walter Dresscher is de relatief lage beloning een grote oorzaak van het tekort. Daarnaast is hij van mening dat werken in het voortgezet onderwijs een veel zwaardere taak is dan werken in het basisonderwijs als leraar.