Mohammed B. naar Extra Beveiligde Inrichting

Mohammed B. is overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. De moordenaar van Theo van Gogh zat tot nu toe vast in de Bijlmerbajes in Amsterdam. Justitie wil echter voorkomen dat B. andere gevangenen probeert te werven voor de Jihad - de heilige oorlog - en gaat hem volledig isoleren.

Het NOS Journaal meldt dit vanavond op basis van bronnen bij justitie. Door zowel de advocaat van B. als justitie wordt geen commentaar gegeven op de zaak.

In de Bijlmerbajes werd B. ook al apart gehouden van andere gedetineerden. Hij had wel recht op sport, recreatie en frisse lucht, maar mocht geen contact hebben met andere gevangenen. Dit lukte hem af en toe echter toch. Tijdens zijn verblijf in het Pieter Baan Centrum, de observatiekliniek van justitie in Utrecht, probeerde hij ook al andere gevangenen te beïnvloeden met zijn extreme denkbeelden.

Door een team van deskundigen is nu besloten dat B. moet worden overgeplaatst naar de EBI. Deze gevangenis bestaat uit 25 cellen, waar gevangenen die extreem vluchtgevaarlijk zijn en bij ontsnapping een onaanvaardbaar risico vormen voor de maatschappij verblijven.