Rellen bij Duits-Nederlandse ME-oefening

De Nederlandse en Duitse politie hebben afgelopen donderdag een gezamenlijke oefening gehouden op het Duitse vliegveld Weeze. De politie oefende voor mogelijke rellen op het WK voetbal volgend jaar. Er waren bij de oefening zeshonderd Nederlandse en Duitse ME-ers en achthonderd relschoppers betrokken. De oefening werd echter ernst toen een aantal van de relschoppers vernielingen aanrichtte.

Een onbekend aantal van de 16- en 17-jarige Nederlandse relschoppers, leerlingen van onder meer de politieschool, liep kneuzingen, blauwe plekken en schaafwonden op. Een woordvoerder van de politie Gelderland-Zuid legde desgevraagd uit dat de deelnemers wisten dat de ME tikken mocht uitdelen om de oefening zo realistisch mogelijk te laten lijken. Ernstige verwondingen hebben de deelnemers niet opgelopen, meldde de zegsman.

Sommige relschoppers hadden blijkbaar geen honger, ze gebruikten hun lunchpakket om de ME te bekogelen. Ook werden er ruiten en deuren in het verlaten dorp op het vliegveld vernield. De Nederlandse begeleiding waarschuwde de jeugd halverwege de oefening dat de politie daar geen trek in had en echte aanhoudingen zou verrichten als er nog meer vernield zou worden.

De Nederlandse en Duitse politie moest de commandostructuur op elkaar afstemmen en zorgen voor een eenduidig optreden. Tijdens een vergelijkbare oefening vier jaar geleden bleek dat het grootste probleem, verklaarde een woordvoerder van de politie Gelderland-Zuid donderdag.

-
Last_Samurai, Meki en Slapend_Nederland attendeerden ons via de nieuws-submit op dit bericht, daarvoor onze dank.