Hofstadgroep was bezig met martelaarsdood

Uit nieuwe stukken in het strafdossier rond de Hofstadgroep blijkt dat een vrouw die met de groep omging, en nu een belangrijke getuige is van het Openbaar Ministerie (OM), voorbereid werd op een martelaarsdood. De getuige is korte tijd islamitisch getrouwd geweest met terreurverdachte Nourredine el F., die deze zomer in Amsterdam door een arrestatieteam werd overmeesterd. Hij was toen in het bezit van een doorgeladen machinepistool en munitie.

De ex-vrouw van El F. geeft met haar getuigenis aan dat ze door de groep voorbereid werd om als martelares bij een aanslag te sterven en dat leden van de Hofstadgroep daadwerkelijk bezig waren met het voorbereiden van aanslagen. Volgens TV Noord-Holland had onder meer een supermarkt het doelwit moeten zijn.

Justitie ziet El F. als belangrijke hoofdverdachte van de Hofstadgroep. Hij was ook in het bezit van een aantal adressen van politici. Alle leden worden echter in principe alleen vervolgd voor deelname aan een criminele terroristische organisatie. Dat geldt niet voor Jason W. en IsmaŽl A., die betrokken waren bij de belegering in het Haagse Laakkwartier. Zij worden ook berecht voor poging tot doodslag op een arrestatieteam en het in bezit hebben van vier handgranaten.

Dinsdag dient wederom een pro-forma zitting over het vermeende terreurnetwerk. De definitieve rechtszaak wordt eind van het jaar of begin volgend jaar verwacht.