Bush belooft hulp aan New Orleans

George BushDe wederopbouw van het gebied dat is getroffen door de orkaan Katrina wordt één van de grootste herstelprojecten ter wereld. Dat heeft president Bush gezegd in de Franse wijk in New Orleans, waar hij een toespraak hield voor het Amerikaanse volk. Hij beloofde dat de Amerikaanse regering het grootste deel zal betalen van de kosten voor de aanleg van wegen en bruggen en de bouw van scholen. Bush stelde als doel dat iedereen die het gebied moest verlaten, half oktober weer moet kunnen terugkeren.

De president erkende dat zijn regering niet was opgewassen tegen de gevolgen van de orkaan. "Vier jaar na 11 september hebben de Amerikanen recht op een effectievere reactie bij een noodsituatie," zei Bush. "Als de federale regering er niet in slaagt aan die verplichting te voldoen, ben ik als president verantwoordelijk voor het probleem én de oplossing." Katrina heeft volgens hem laten zien dat er in de grote Amerikaanse steden betere rampenplannen moeten komen.

Bush, wiens populariteit sinds de natuurramp het absolute dieptepunt van zijn presidentschap heeft bereikt, sprak de bevolking toe in hemdsmouwen, met op de achtergrond de kathedraal van New Orleans en een groot ruiterstandbeeld. In tegenstelling tot bij eerdere bezoeken aan het rampgebied, legde hij veel nadruk op het lijden van de getroffenen. "We hebben medeburgers gezien die lamgeslagen en ontheemd waren, op zoek naar hun geliefden en rouwend om de doden, zoekende naar de zin van een tragedie die blind en willekeurig lijkt. We hebben een wanhoop gezien die geen enkele burger van deze grootse en vrijgevige natie ooit zou mogen voelen. Amerikanen die schreeuwden om voedsel en water, kwetsbare mensen die overgeleverd waren aan gewetenloze criminelen, onbedekte en onverzorgde lichamen op straat."

Het dodental van Katrina staat op bijna 800. De meeste doden vielen in de staat Louisiana. The Washington Post meldde gisteren dat Bush 200 miljard dollar zal uittrekken voor het hulpprogramma.