'Zet aanklagers parkmoordzaak vast'

De advocaten van de in de Schiedamse parkmoordzaak ten onrechte tot 18 jaar celstraf en tbs veroordeelde Kees B., willen dat officier van Justitie Bernadette Edelhauser en advocaat-generaal Mariëtte Renckens onmiddellijk worden opgepakt en vastgezet wegens het achterhouden van bewijsmateriaal. Volgens advocaat Gerard Spong hebben de twee doelbewust geprobeerd de verdediging te belemmeren door belangrijke en voor B. ontlastende informatie achter te houden.

Spong komt met zijn arrestatie-eis nadat minister Piet Hein Donner vandaag de inhoud van drie gespreksverslagen tussen medewerkers van het Openbaar Ministerie (OM) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) van begin 2002 openbaarde. De twee raadsheren van B. zijn verbijsterd dat daarin volgens hen twijfel over de schuld van B. aan de moord ''onomwonden en met grote stelligheid'' tot uitdrukking is gebracht. Ook staat er volgens Spong in de verslagen te lezen ''dat de rapportage zodanig moest worden opgemaakt dat voorkomen moest worden dat de verdediging daarmee voordeel zou kunnen behalen''.

Of Justitie de twee vrouwelijke aanklagers ook daadwerkelijk zal arresteren is niet bekend. Dat zou volgens Spong wél moeten omdat de twee zich schuldig hebben gemaakt aan een ernstig misdrijf: ''Ze hebben als ambtenaar zaken verduisterd die het bewijs of de overtuiging van de rechter kunnen raken. Daarop staat 4,5 jaar gevangenisstraf.''

Minister Donner verdedigt zich momenteel in een Kamerdebat over felle kritiek van Tweede Kamerpartijen op de justitiële blunders in de moordzaak op Nienke Kleiss.