'Bush komt met grootste hulpprogramma ooit'

George W. Bush zal aankomende nacht een televisierede houden waarin hij waarschijnlijk het grootste hulpprogramma in de Amerikaanse geschiedenis gaat aankondigen. The Washington Post meldt dat de Amerikaanse president 200 miljard dollar wil uittrekken voor de wederopbouw van de door orkaan Katrina getroffen gebieden.

Bush kreeg de afgelopen weken een hoop kritiek te verduren omdat hij te weinig aandacht zou besteden aan de orkaan en zijn gevolgen en lijkt hier nu voor gezwicht te zijn. Behalve de herbouw van gebouwen, wegen en bruggen is het hoge bedrag ook bestemd voor financiŽle bijstand voor de slachtoffers. Dit zijn bijvoorbeeld tegemoetkomingen wegens werkloosheid en compensatie voor ziektekosten voor onverzekerden.

Bush spreekt vannacht rond 3 uur Nederlandse tijd en zal waarschijnlijk geen concrete bedragen noemen; The Washington Post zegt echter bronnen te hebben die over 200 miljard dollar spreken. Dit is meer geld dan de VS de afgelopen jaren uitgaven aan de oorlog in en de wederopbouw van Irak.