'Miljonairs onderschatten risico ontvoering'

Nederlandse miljonairs houden er onvoldoende rekening mee dat zij ontvoerd kunnen worden. In de Quote top 50 van rijkste Nederlanders zitten nog steeds mensen die geen enkele beveiliging hebben, aldus enkele beveiligings- en verzekeringsbedrijven. De uitspraken werden gedaan naar aanleiding van de inmiddels beëindigde ontvoering van miljonairsdochter Claudia Melchers.

Hans Slaman, directeur van International Security Partners, geeft aan dat de fysieke beveiliging meestal wel in orde is. "Er is niets mis met het hang- en sluitwerk, de videocamera's en de particuliere beveilingsbedrijven." De mentaliteit van de rijken laat echter vaak te wensen over. "De meeste miljonairs denken: dat overkomt alleen mijn buurman", geeft ook Theo van der Mark, directeur van verzekeringsbedrijf Cassidy Davis, aan.

Kinderen
Claudia Melchers is niet het eerste miljonairskind dat in Nederland ontvoerd werd. In 2003 werd bijvoorbeeld de toen 16-jarige Reinier Terwindt, zoon van een rijke steenfabrikant, ontvoerd. De dader had zijn slachtoffer uitgekozen op grond van de Quote 500.

Ook in het buitenland komen ontvoeringen van miljonairskinderen voor. In september 2002 werd de Duitse bankierszoon Jakob von Metzler ontvoerd door een bekende van de familie. Het 11-jarige jongetje overleefde de ontvoering niet.