Nederlanders trots op identiteit

Blij met je Nederlandse paspoort? Dan ben je niet de enige. Ruim 90 procent van de Nederlanders is namelijk trots op zijn nationaliteit. Dat blijkt uit het onderzoek 'Nationale Trots' dat De Vos & Jansen Markonderzoek heeft uitgevoerd onder 656 mensen in opdracht van het tijdschrift Reader's Digest. We laten ons kenmerken door in het buitenland met trots over de Deltawerken en Schiphol te vertellen en omdat we bijna allemaal het eerste couplet van het Wilhelmus kennen.

Bijna de helft (46,3 procent) voelt zich in de eerste plaats Nederlander tegenover negen procent dat zichzelf eerder als Europeaan ziet. Het Nederlander zijn is vooral fijn vanwege de welvaart in ons land. Ook waarderen we de sociale zekerheid, het onderwijs, de huisvesting en het wegennet. Inwoners van de drie grote steden zijn relatief het meest enthousiast over het tolerante drugsbeleid.

Maar er zijn ook nadelen. Zo ergert 55 procent zich aan de hoge belastingen en ergert 50 procent zich aan de hoge bevolkingsdichtheid. Bekende Nederlanders als André Hazes die door 21,1 procent van de Nederlanders als de 'meest Hollandse' zanger wordt gezien, versterken het gevoel van trots.