'Jongeren worden doof door audio-apparaten'

Defix had ons via de nieuws-submit te melden:

Steeds meer jongeren hebben gehoorproblemen. Volgens wetenschappers is dit verschijnsel te danken aan de groeiende populariteit van mp3-spelers en andere audio-apparatuur en mobiele telefoons. "Ze gebruiken deze apparaten vandaag de dag steeds intensiever," aldus Robert Novak van de Purdue Universiteit.

Novak vreest dat de doofheid onder jongeren in de komende jaren verder zal toenemen. "Ze hebben de hele dag die doppen in. Dat is andere koek dan wanneer je alleen een mp3-speler tijdens het joggen aan hebt staan. We zien steeds vaker jonge mensen met 'oude oren'. Deze trend is alleen maar aan het stijgen sinds de introductie van de walkman, een paar decennia geleden."

Dat de walkman invloed heeft gehad op het gehoor blijkt nu wel. Mensen van in de dertig en veertig klagen vaker over gehoorproblemen. Ze horen bijvoorbeeld geluiden die er niet zijn, zoals suizingen, fluiten of een bel. Deze mensen waren nog jong toen de walkman op de markt kwam.

In Nederland klaagt circa tien procent van de bevolking over oorsuizingen. Voor sommige mensen vormt dit suizen zo een belemmering, dat ze niet meer normaal kunnen functioneren in hun dagelijkse leven. "Het kan zijn dat we nu alleen het topje van de ijsberg zien," meent John Oghalai van een kinderziekenhuis in Texas. "Ik zal niet verrast zijn als we hier steeds meer van horen."

Wetenschappers raden dan ook aan de oren af en toe wat rust te gunnen.