Noord-Holland ruim de rijkste provincie

Dat het economisch slecht gaat met ons land, lijkt niet te gelden voor de provincie Noord-Holland. Op de spaarrekening van de provincie staat bijna 133 miljoen euro, hetgeen meer is dan de algemene reserves van Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg bij elkaar.

Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken naar de provinciale financiën over 2005, waarvoor alle begrotingen van 2005 en de jaarrekeningen van 2003 op een rij zijn gezet. De nummer twee op de lijst is Noord-Brabant, dat met ongeveer 36 miljoen euro op de spaarrekening echter een zeer ruime achterstand heeft op Noord-Holland. De provincie met de meeste inwoners van Nederland, Zuid-Holland, bezet met dertig miljoen euro aan reserves de derde plek.

Noord-Holland heeft de afgelopen jaren veel geld verdiend aan de verkoop van aandelen van energiebedrijven, hetgeen naar schatting één miljard euro opleverde. Veel geld hiervan werd aan allerlei projecten uitgegeven, maar vele miljoenen schoven uiteindelijk door van de algemene middelen naar de algemene reserves. Volgens oppositiepartij PvdA lukt het ook gewoon niet om al het geld uit te geven. "Plannen zijn er voldoende, maar ze worden niet gerealiseerd door een gebrek aan uitvoeringscapaciteit", aldus Peter Visser, voorzitter van de PvdA-Statenfractie.