Toch akkoord over hervorming VN

De Algemene Vergadering van de VN heeft op de valreep een akkoord bereikt over de hervorming van de Verenigde Naties. Het is een moeizaam compromis geworden, waaruit de meest ambitieuze en concrete onderdelen zijn geschrapt. Zo hebben de 191 landen besloten dat er er wel een speciale raad komt voor de mensenrechten, maar zijn de bevoegdheden van die raad niet vastgelegd. Het is ook niet gelukt om knopen door te hakken over de hervorming van de Veiligheidsraad en de positie van de secretaris-generaal.

Er was grote druk om toch met een verklaring te komen, omdat vandaag de zestigste verjaardag van de VN wordt gevierd. Het plan wordt later vandaag voorgelegd aan meer dan 150 wereldleiders die naar New York zijn gekomen.

VN-chef Kofi Annan noemde het stuk "een belangrijke stap voorwaarts". Hij kon echter niet verbloemen dat hij meer van de verklaring had verwacht. Annan sprak vooral zijn teleurstelling uit over het feit dat zaken als non-proliferatie van nucleaire technologie en ontwapening buiten de tekst zijn gehouden. "Dat is een echte schande", zei hij.