Belager Irakees gezin schrikt van eis

De jongeman die verdacht wordt van de brandstichting bij een Iraaks gezin in Roelofarendsveen schrok zich gisteren wezenloos toen hij 5 jaar cel tegen zich hoorde eisen. Van de bravoure die de 22-jarige ten toon spreidde toen hij in juni de voordeur van het huis van het gezin in de brand stak, was weinig meer over.

Ja, hij was fout geweest, maar zo'n hoge eis kwam koud op zijn dak vallen. De rechter greep na de hoge eis in, door de behandeling van de strafzaak te staken. ''Nu de officier zo'n hoge celstraf eist, willen we wel dat er even een psychiater naar jou kijkt'', zei de rechter. Een psycholoog tekende eerder op dat de introverte verdachte te kinderlijk voor zijn leeftijd is. Uit het dossier komt het beeld naar voren van een jongeman die zich door brutale jongere vriendjes liet opjutten. Hij wordt enigszins verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

De jongeman maakte deel uit van een groep jeugdigen, hoofdzakelijk minderjarigen, die hun agressie bot vierden op een willekeurig Irakees gezin in de Begoniastraat. Sinds december vloog daar drie keer een steen door een ruit, klopten er jongens getooid met bivakmutsen op het raam en werd tot tweemaal toe een antennekabel doorgesneden.

Levensgevaar
Tijdens de brandstichting, de verdachte smeet benzine tegen de voordeur en stak dat aan, lagen de kinderen en de moeder van het gezin te slapen. Het had een haar gescheeld of de vitrage achter de deur en de jassen aan de kapstok hadden vlam gevat. De bewoner had de grootste moeite om het vuur uit te krijgen, als die vitrages in brand waren gevlogen, was er ook gevaar voor naastgelegen panden.

De vader van het gezin vertelde tijdens de zitting woedend wat de gevolgen van de terreur zijn geweest voor zijn gezinsleden. De zwangerschap van zijn vrouw zou zijn onderbroken. De kinderen zijn in therapie. Ze durven niet meer buiten te spelen. Na de zware eis deed het slachtoffer er het zwijgen toe.

Doordat de zaak is geschorst voor een psychiatrisch rapport, kan het nog maanden duren eer er een uitspraak komt. De overige leden van de groep, die niet betrokken waren bij de brandstichting, hebben al sancties opgelegd gekregen voor de verregaande pestpraktijken.