Proef met 'plagiaatmachine' Universiteit Twente

Studenten aan de Universiteit Twente in Enschede zullen binnenkort werkstukken en scripties niet zomaar meer stiekem kunnen kopiëren (plagiëren). De universiteit werkt namelijk aan een 'plagiaatmachine'.

De opleiding toegepaste communicatiewetenschap zal in het najaar beginnen met een proef. Daarvoor zal het bestaande programma Ephorus gebruikt worden. Deze software, die reeds door verschillende opleidingen in het hoger onderwijs wordt gebruikt, vergelijkt teksten alleen met toepasselijke publicaties op internet. In Twente zal het programma ook worden verbonden met de website van de opleiding en wordt het werk tevens vergeleken met werkstukken van andere studenten en het eigen lesmateriaal.

Voor docenten is het vervolgens een koud kunstje om te zien of studenten plagiaat gepleegd hebben. Studenten moeten werkstukken namelijk via de computer aanleveren, waarna het door de 'plagiaatmachine' wordt gehaald. Er zijn drie kleuren: groen betekent dat er niets is overgeschreven; oranje geeft aan dat er overeenkomsten met ander werk zijn geconstateerd; rood wil zeggen dat er hele stukken zijn gekopieerd.