'Eerder seksuele voorlichting'

wreckless had ons via de nieuws-submit te melden:

Het is over het algemeen goed gesteld met de seksuele gezondheid van de jongeren in Nederland, maar er is wel aandacht nodig voor specifieke groepen jongeren. Dat is een van de conclusies die Soa Aids Nederland en de Rutgers Nisso Groep dinsdag trokken uit een groot onderzoek naar het seksueel gedrag van jongeren tussen 12 en 25 jaar.

Uit het rapport blijkt dat jongeren tegenwoordig meer seksueel actief zijn dan 10 jaar geleden. Van de 12- tot 14-jarigen heeft 7% ervaring met geslachtsgemeenschap. Daarom moeten jongeren op jongere leeftijd seksuele voorlichting krijgen op school. Enkele andere opmerkelijke conclusies:

Opleiding
Laag opgeleide jongeren zijn seksueel actiever dan hoog opgeleide leeftijdsgenoten. Het aantal ongeplande zwangerschappen en abortussen is onder laag opgeleide meisjes groter dan onder hoogopgeleide meisjes.

Homo-acceptatie
Homoseksualiteit blijkt onder de totale groep jongeren nog verre van geaccepteerd te zijn. Meer dan de helft van de jongens noemt homoseksualiteit "vies". Vooral Marokkaanse en Turkse jongeren denken negatief over homoseksualiteit.

Online seks
Het overgrote deel van de jongens en meisjes flirt wel eens via een mobiele telefoon of internet. Een op de 10 jongens heeft online seks gehad en een even grote groep heeft seks gehad met iemand die ze via het internet hebben ontmoet. Dat zelfde geldt voor 1 op de 20 meisjes. Jongeren die vaker daten via internet hebben vaker ervaring met gedwongen zijn tot seksuele handelingen.

Marokkaanse jongens
Volgens de onderzoekers hebben Marokkaanse jongens vaker dan ander jongens wel eens iemand gedwongen tot seks. Ongewenste zwangerschappen komen relatief meer voor bij Surinaamse, Antilliaanse en laagopgeleide meisjes. Achttien procent van de meiden is wel eens gedwongen om iets te doen of toe te staan op seksueel gebied, tegenover 4% van de jongens.

Donderdag 15 september bespreken diverse organisaties die zich richten op jongeren, de resultaten. Uiteindelijk zal dit leiden tot een gezamenlijk actieplan om de seksuele vorming van jongeren te verbeteren.