ItaliŽ wil alle moslimscholen sluiten

Esc had ons via de nieuws-submit te melden:

De Italiaanse regering wil alle islamitische scholen sluiten. Dat zou nodig zijn als offensief tegen 'broeinesten van moslim-fundamentalisme'. Minister Beppe Pisanu van Binnenlandse Zaken vindt dat de moslim-scholen ''getto's en enclaves creŽren die niet passen in een 'Italiaanse islam'. Er moet respect zijn voor de islamitische cultuur, maar tegelijkertijd dienen Italiaanse wetten en tradities te worden gevolgd'', aldus de bewindsman.

In ItaliŽ zouden zo'n 53 islamitische scholen actief zijn. Daar wordt door niet erkende leerkrachten volgens een geheel eigen lesprogramma voornamelijk uit de koran gedoceerd, vaak niet in het Italiaans. Deze moslim-kinderen moeten volgens Pisnau onderwijs volgen op de staatsscholen. Daar wordt wel ruimte gegeven aan (niet verplicht) godsdienstonderwijs, maar dat geldt alleen voor door de staat erkende religies. Dat is de islam niet. Op de voornamelijk katholieke privťscholen worden het lesprogramma en de bevoegdheden van de leerkrachten door de staat bepaald en voorgeschreven.

Vrees
De oppositie is verdeeld over de plannen van de regering. De Italiaanse moslimgemeenschap (circa ťťn miljoen mensen) reageert al langere tijd zeer kritisch op allerlei maatregelen die hun godsdienst aangaan. Zo kunnen tegenwoordig, met de anti-terrorismewetgeving in de hand, als radicaal beschouwde islamieten zonder pardon het land worden uitgezet. Deze week overkwam dat vier mensen, onder wie een Marokkaanse slager. Tegen die uitzetting is geen beroep mogelijk.

Tegenstanders van de maatregelen vrezen dat het harde beleid tot radicalisering binnen de islamitische gemeenschap leidt. Zo is er veel aandacht geschonken aan de uitlating van een twee jaar terug uitgewezen radicale imam: ''De politiek van uitwijzing werkt als een boemerang. Jullie regeringen doen het werk voor ons, want wie is uitgezet wordt kwaad. Dat is in ons voordeel.''