Chirurg en huisarts opgepakt wegens moord

Icoon misdaad nieuwsIn Den Haag zijn deze week een gepensioneerde chirurg en een huisarts aangehouden. De twee worden verdacht van moord op een 95-jarige vrouw in 2000. Tevens zou een derde persoon zijn aangehouden, vermoedelijk de verpleegkundige die de bejaarde vrouw van thuiszorg voorzag. Na de dood van Sophia Gorter bleek orthopedisch chirurg S. de enige erfgenaam van een miljoenenerfenis.

De kinderloze 'tante Fietje' leerde S. kennen toen zij medio jaren tachtig enkele malen geopereerd werd door hem. Er ontwikkelde zich een hechte vriendschap tussen de twee, S. bezoekt mevrouw Gorter regelmatig en neemt haar mee op reisjes en op zijn beurt wordt de chirurg overladen met dure geschenken door de oude vrouw. In 1994 benoemde zij hem tot enig erfgenaam.

Om die reden had het centraal tuchtcollege al eerder geoordeeld dat S. zich had moeten onthouden van iedere medische bemoeienis bij het uiteindelijk overlijden van de vrouw. S. kreeg daarvoor een berisping. De chirurg nam de touwtjes in handen nadat Gorter in augustus 2000 lelijk ten val kwam en liet weten niet meer verder te willen leven. Er wordt besloten de vrouw te laten versterven door het niet meer toedienen van vocht. Uit onderzoeken die familieleden hebben laten uitvoeren blijkt later echter dat er gebruik werd gemaakt van aanzienlijke hoeveelheden morfinepleisters. Volgens een expert zou de dosis de dood van G. bespoedigd kunnen hebben.

Nadat bij de dood van 'Tante Fietje' bleek dat de volledige erfenis naar S. ging hebben familieleden een serie kort gedingen en rechtszaken aangespannen om het testament vernietigd te krijgen. "Het is het klassieke verhaal: nooit heeft iemand zich om tante Fietje bekommerd tot de buit moest worden verdeeld. Toen wemelde het plotsklaps van de bezorgde familieleden", stelt een anonieme vriend van de chirurg. Dit voorjaar deed de familie aangifte van het vermoeden van moord op hun tante. In het kader van het justitieel onderzoek werd afgelopen dinsdag het lichaam van de overledene opgegraven.