'Oranje revolutie' ten onder aan corruptie

Viktor JoesjtsjenkoDe 'oranje revolutie' in de Oekraïne dreigt uit te gaan als een nachtkaars. Donderdag ontsloeg president Viktor Joesjtsjenko zijn voltallige regering, die de laatste tijd onder druk stond na beschuldigingen van corruptie. Premier Julia Timosjenko, met Joesjtsjenko het gezicht van de revolutie, liet daarop weten de banden met de president te willen verbreken.

Timosjenko verklaarde op televisie dat zij en Joesjtsjenko ieder hun weg zullen gaan. Zij ontkende de corruptiegeruchten, en wees met de beschuldigende vinger naar de naaste medewerkers van de president, die zelf corrupt zouden zijn en haar altijd zouden hebben tegengewerkt. Joesjtsjenko heeft inmiddels de econoom Joeri Jechanoerov aangewezen om een nieuw kabinet te vormen.

Joesjtsjenko werd eind vorig jaar president van de Oekraïne. Aanvankelijk won zijn pro-Russische tegenstrever Janoekovitsj de verkiezingen, maar na wekenlange protesten over mogelijke stemmenfraude werden deze ongeldig verklaard. Vervolgens won Joesjtsjenko de nieuwe uitgeschreven kiesronde.