BBC volgt Nederlandse moslimvoetballer

Mohammed AllachDe Engelse omroep BBC zal over twee weken ruim aandacht besteden aan voetballer Mohammed Allach, die speelt bij eerstedivisionist VVV uit Venlo. Allach, geboren in Den Haag en getrouwd met de Nederlandse Sanne Bijlhout, staat centraal in een aflevering van de documentairereeks World Weddings.

De 31-jarige verdediger is het afgelopen jaar bij diverse wedstrijden gevolgd door een Brits camerateam. Ook werd er gefilmd op zijn bruiloft. Allach speelde voorheen voor Excelsior, Feyenoord, FC Groningen, Dordrecht'90 en FC Twente, en wordt door de Engelsen als moslim 'een beroemde voetballer in Nederland' genoemd. Hij zou een toonbeeld zijn van tolerantie tussen verschillende godsdiensten en rassen, waarvan zijn huwelijk volgens de BBC het levende bewijs is.

'Mo' Allach verkreeg in de nasleep van de moord op Theo van Gogh enige bekendheid in Nederland, toen op zijn initiatief de stichting MaroquiStars werd opgericht. De stichting brengt bekende Marokkaanse Nederlanders en scholieren van Marokkaanse afkomst samen om te discussiŽren over thema's als discriminatie en integratie. "We willen laten zien dat wij ook in onze maag zitten met de moord op Theo van Gogh en de radicalisering van de islam", zo zei de voetballer destijds.

-
Uitzending 'World Weddings' met Mo Allach: di'dag 20 sept., 23.00 uur, BBC2.