Levenslang voor valse MI5-spion

A.S.S.H.O.L.E had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 34-jarige Engelsman die zich uitgaf voor een MI5-spion, is door een rechtbank in Londen tot levenslange celstraf veroordeeld. De zeer gladde oplichter wist mensen ervan te overtuigen dat ze op een dodenlijst stonden van de IRA en dat hij hen kon helpen onderduiken. Daartoe troggelde hij hen grote sommen geld af, in totaal zo'n een miljoen pond (bijna 1,5 miljoen euro).

Volgens de rechter heeft de man, Robert Hendy-Freegard, het leven van zijn slachtoffers tot een ware hel gemaakt omdat ze door de doodsangst totaal in zijn macht kwamen. De ex-barman en handelaar in tweedehands auto's had het vooral gemunt op vrouwen. Zes van de acht slachtoffers waren vrouwen, waarmee hij vaak ook een relatie aanknoopte. Een vrouw verliet na zijn IRA-melding haar man en leefde op een bankje in een park op een dieet van een paar Marsrepen. Een andere vrouw omschreef de seksuele prestaties van de oplichter overigens als buitengewoon fenomenaal. Bij een van zijn slachtoffers verwekte hij twee kinderen.

De charmeur had als motto voor zijn oplichterij: ''Leugens moeten groot zijn om geloofd te worden.'' Omdat Hendy-Freegard volgens de vrouwelijke rechter weinig spijt betuigde en de kans op herhaling groot is, levert hij nog steeds een groot gevaar op voor andere mensen, vooral voor vrouwen die zouden vallen voor zijn ''bedriegelijke charme''. Zodoende was volgens haar levenslang op zijn plaats.