Donner naar Kamer over zaak-Nienke

Soushkin, tiedel en stresskippie hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Minister Donner moet zich vandaag in de Tweede Kamer melden om tekst en uitleg te geven over de handelwijze van het Openbaar Ministerie (OM) en het Nederlands Forensisch Instituut in de zaak-Nienke Kleiss. In het televisieprogramma Netwerk was gisteren te zien dat een man ten onrechte was veroordeeld tot achttien jaar cel omdat het OM dna-bewijs achterhield.

In de Kamer waren geschokte reacties te horen na de uitzending van gisteravond. "Als het waar is dat bewijsmateriaal bewust is achtergehouden, moet dat consequenties hebben. Dit hou je niet voor mogelijk in Nederland. Dit schokt het vertrouwen in de rechtsstaat op een enorme manier", zo zei SP-Kamerlid De Wit vanochtend.

In 2000 werd de tienjarige Nienke in een park in Schiedam seksueel misbruikt en daarna vermoord. Cees B. zat hiervoor vier jaar in de cel, terwijl justitie zou hebben geweten dat hij onschuldig was. In de Netwerk-uitzending werd gesteld dat uit DNA-onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut zou blijken dat verdachte Cees B. onmogelijk de lustmoordenaar van de tienjarige Nienke Kleiss kon zijn. B. kwam vorig jaar vrij en de echte dader kreeg twintig jaar cel.

De stream van de aflevering waar het om gaat is hier te vinden..