Turken en Marokkanen houden geld hier

Het Algemeen Dagblad schrijft vandaag dat Nederlandse Turken en Marokkanen steeds minder geld naar het land van herkomst sturen. Deskundigen noemen dit een teken van voortschrijdende integratie. Voor Turkije en Marokko zijn de dalende inkomsten echter zeer ongunstig. Turkije heeft al een commissie in het leven geroepen die ervoor moet zorgen dat buitenlandse Turken weer meer geld gaan overmaken. In Duitsland wonen ruim 2 miljoen Turken, in Nederland 385.000. Het geld dat de ruim één miljoen Europese Marokkanen naar huis sturen, zou één van de belangrijkste bronnen van inkomsten zijn voor het Noord-Afrikaanse land.

Dat West-Europese Turken minder geld opsturen, werd vorige maand ook al gemeld door dagblad Trouw. Trouw meldde toen dat Turkije in 1998 nog bijna vijf miljard euro aan overmakingen en andere uitgaven van Turkse gastarbeiders in Europa ontving en vorig jaar nog maar 600 miljoen. De eerste zes maanden van dit jaar was dat teruggelopen tot een kleine 250 miljoen euro. Het AD komt vandaag met dezelfde trend, maar met hele andere getallen. Cijfers van de Centrale Bank van Turkije tonen volgens het AD aan dat Europese Turken in 1998 ongeveer 535 miljoen euro hebben overgemaakt. Vorig jaar was dit 80 miljoen euro. Het afgelopen halfjaar nog maar 35 miljoen euro.

Trouw meldde vorige maand dat Duitse Turken minder geld sturen omdat ze tegenwoordig in Duitsland zelf investeren. Ook keert de Turkse bank minder rente uit dan vroeger en hebben velen fors geld verloren aan islamitische holdings. Waarom de circa 284.000 Marokkaanse Nederlanders minder geld sturen wordt niet gemeld, maar ook hier zullen economische motieven - investeren in het land waar je woont - een grote rol spelen. Duidelijk is in ieder geval dat hoe langer Marokkanen in Nederland wonen, des te minder geld ze naar het land van herkomst sturen.