Kanker in 2010 doodsoorzaak nummer 1

In het jaar 2010 zal kanker doodsoorzaak nummer één zijn in Nederland. Ondanks de medische vooruitgang zullen er in de toekomst nog steeds veel mensen gaan overlijden aan deze ziekte, zo maakt het Centraal Bureau van de Statistiek vandaag bekend.

In 2004 overleden ruim veertigduizend mensen aan de gevreesde ziekte, dit komt neer op drie van de tien sterfgevallen in Nederland. Een overgroot deel van de overledenen, bijna 25 procent, is overleden aan de gevolgen van longkanker. Dikkedarmkanker en borstkanker staan met respectievelijk negen en acht procent op plaats twee en drie.

Hoewel in absolute aantallen het aantal sterfgevallen nog altijd toeneemt lijkt de kans om aan kanker te sterven toch kleiner te worden. Dit omdat mensen in Nederland ouder worden, en daardoor neemt de kans op het krijgen van kanker toe. De kans om aan kanker te sterven neemt voor mannen sneller af dan voor vrouwen. Dit is een gevolg van de verandering van rookgedrag. Toen enkele tientallen jaren geleden bekend werd dat roken slecht was voor de gezondheid stopten veel mannen met roken, terwijl vrouwen toen juist net begonnen waren. Hierdoor is de kans om te sterven aan longkanker onder vrouwen behoorlijk toegenomen.

Alleen slokdarmkanker heeft een toenemende kans op overlijden. Verhoogt alcoholgebruik en roken zorgen voor extra risico om te sterven aan deze vorm. Borstkanker heeft de grootste dalende kans om aan te sterven. Dit omdat er steeds beter gecontroleerd wordt, en er daardoor sneller kan worden ingegrepen.