Benzine is in Nederland het duurst

Yekx had ons via de nieuws-submit te melden:

De Nederlandse benzine is de duurste ter wereld. Landelijk ligt de adviesprijs op 1,48 euro per liter waarmee Nederland andere dure landen als Noorwegen (1,35), Italië (1,28), Denemarken (1,27), Zweden (1,25) ver achter zich laat. Al sinds jaar en dag is de Nederlandse brandstof de duurste ter wereld. Sinds begin dit jaar is de prijs met twintig eurocent (vijftien procent) toegenomen als gevolg van de hoge olieprijs. Dat komt neer op meer dan 3,25 gulden. "Ik kan mij nog herinneren dat de benzineprijs door de guldengrens ging. Het hele land was in rep en roer," aldus M. van Dansik van de branchevereniging Bovag.

Deze hoge brandstofprijzen vormen geen belemmering voor de gemiddelde Nederlander. De afgelopen maanden werd er zelfs 2,7 procent meer getankt dan vorig jaar. In onze buurlanden is duidelijk een daling waarneembaar. Zo werd in Duitsland in de maand juli voor het eerst een behoorlijke terugloop in de benzineverkoop waargenomen. Bij de Belgen is sprake van een structurele daling. Als gevolg van de hoge prijzen - België staat vijfde op de wereldranglijst - is daar in de eerste helft van 2005 vijf procent (125 miljoen liter) minder benzine verkocht.

Prijzen wereldwijd
Wereldwijd gezien is de Europese benzine het duurst. Dit komt met name doordat de overheden de prijs voor zo'n 75 procent belasten. Buiten Europa is vooral Japan duur (1,11 euro). Goedkoop tanken in Europa doe je bij de Russen. Voor 50 cent per liter gooi je daar de tank vol. Chinezen doen datzelfde voor 40 cent per liter.

Het goedkoopst zijn de landen met door de staat gerunde oliemaatschappijen. Saudi- Arabië (20 cent) en Koeweit (18,5 cent) laten de bevolking meeprofiteren van hun bodemschatten. De echte veelgebruiker kan een bezoek aan Venezuela overwegen. Voor 3,7 cent per liter vloeit daar het (kostbare) goedje de tank in.