Voetbal: Uitslag Armenie - Nederland

Icon Sport - VoetbalNederland heeft een grote stap gezet op weg naar het WK in Duitsland. In Jerevan speelde Oranje verre van weergaloos, maar toch konden door de 1-0 zege drie cruciale punten worden bijgeschreven.

Bondscoach Marco van Basten begon met Robin van Persie in de basis, omdat Arjen Robben nog niet volledig was hersteld van een enkelblessure. Robben werd daarom zelfs naar de tribune verwezen. In vergelijking met het oefenduel tegen Duitsland (2-2) keerde Giovanni van Bronckhorst weer terug in de basisopstelling. Gio was er tegen die Mannschaft niet bij wegens een kwetsuur aan zijn kuit.

Armenië, met de Nederlandse trainer Henk Wisman op de bank en Ajacied Manucharyan in de basis, begon uitermate defensief en Oranje had moeite ruimtes te creëren. De eerste kans voor de troepen van Van Basten kwam dan ook niet uit een vloeiende aanval, maar uit een vrije trap van Van Nistelrooij. De Armeense doelman Berezovski redde hierbij knap, maar ging even later kolderiek in de fout door een terugkopbal verkeerd te beoordelen. Phillip Cocu wist hiervan echter niet te profiteren.

Nederland speelde gedurende de eerste 45 minuten erg stroef tegen een Armenië dat loerde op de counter en er af en toe gevaarlijk uitkwam. Misschien was dat wel te wijten aan het hobbelige veld. Oranje probeerde wel druk te zetten, maar echte kansen leverde dit in eerste instantie niet op. Het tempo lag niet hoog genoeg en de flanken werden te weinig bereikt. Wel schoot Van Persie naast na een aardige aanval en zag Kuijt een kopbal worden gekeerd door Berezovski. Volgens de Feyenoorder zou de bal de lijn zijn gepasseerd, maar in de herhaling leek dat niet het geval te zijn.

Het begin van de tweede helft leek een blauwdruk van de ouverture in de eerste helft: een Oranje zoekend naar uitgespeelde mogelijkheden. Verder dan een aantal schoten van Kuijt, Maduro en Cocu kwam het Nederlands elftal aanvankelijk niet. Om te trachten dit monotone spelbeeld te wijzigen bracht Van Basten Sneijder en Vennegoor of Hesselink in de ploeg. Het inbrengen van Vennegoor bleek een gouden greep, want hij wist Van Nistelrooij te bereiken na een gewonnen kopduel. Van the Man volleerde hierop vanuit een moeilijke hoek knap raak: 0-1.

Het doelpunt van Van Nistelrooij veranderde niets aan het spelbeeld. Armenië ging weliswaar iets aanvallender spelen, maar vaak kwam het Oost-Europese team niet verder dan de lange bal. Nederland hoefde ook niet meer zo nodig en had ondertussen de pech dat Vennegoor net niet wist te scoren uit een voorzet van Van Nistelrooij. In het laatste kwartier van de wedstrijd gebeurde er weinig vermeldenswaardig. Nederland speelde de wedstrijd rustig uit en kwam geen moment meer in gevaar. De balans aan het eind is wel dat Oranje een stuk minder speelde dan tegen Duitsland. De brille van Robben werd duidelijk gemist.

Nederland is door de overwinning erg dicht bij kwalificatie voor het WK in Duitsland. Oranje staat momenteel eerste in poule 1, een plaats die recht geeft op rechtstreekse plaatsing. Indien aanstaande woensdag Andorra wordt geklopt en als in oktober met Macedonië wordt afgerekend, is zelfs een nederlaag tegen Tsjechië niet fataal. Nederland heeft dan namelijk genoeg punten om als één van de twee beste nummers twee directe kwalificatie af te dwingen.

Karakteristiek:

Armenie - Nederland 0-1 (0-0)

Doelpunt: 63. Van Nistelrooij 0-1

Opstellingen:

Armenië: Berezovski; Ovsepyan, Dochoyan, Arzoemanyan; Tadevosyan, Chatsjatryan, Aleksanyan, Mkrtsyan, Melkonyan (84. V. Aleksanyan); Manucharyan (17. Ara Hakobyan), Aram Hakobyan (80. Voskanyan).

Nederland: Van der Sar; Kromkamp (63. Vennegoor of Hesselink), Boulahrouz, Opdam, Van Bronckhorst; Landzaat (51. Sneijder), Maduro, Cocu; Kuijt, Van Nistelrooij, Van Persie (75. Van der Vaart).

Scheidsrechter: Dougal (Schotland)

Gele kaarten: Kromkamp, Van Bronckhorst* (Nederland)

* Geschorst voor de ontmoeting met Andorra.

Meer sportnieuws lees je op FOK!sport!!