Het Parool maakt minste spelfouten

KrantenDe middagkrant Het Parool maakt de minste spelfouten in vergelijking met andere kranten. Dat blijkt uit een onderzoek van het vakblad De Journalist. Het blad selecteerde 25 veel voorkomende woorden die vaak fout worden geschreven. Hieronder zaten onder andere 'gestrest', 'soeverein' en 'halsstarrig'. Tussen 1 januari en 19 juli van dit jaar werd gekeken hoe vaak de woorden gebruikt werden in de kranten. Vervolgens werd geteld hoe vaak het woord fout werd geschreven. Door deze twee factoren af te wegen, kwam er uiteindelijk een foutpercentage uit.

Het Parool haalde een foutpercentage van 1,1 procent. In totaal kwamen de geselecteerde woorden 1368 keer voor en werd er slechts 15 keer een fout gemaakt. Op de tweede plaats volgt de ochtendkrant De Telegraaf met een foutpercentage van 1,62 procent. Het AD werd derde met een percentage van 3,0 procent. Vierde werd de Volkskrant met een foutpercentage van 3,64 procent. De vijfde plek was voor de regionale krant De Gelderlander met 4,38 procent. De verrassende laatste en zesde is NRC Handelsblad. De krant haalde een percentage van 4,93. Alle andere kranten zijn niet in het onderzoek meegenomen.

Overigens komt een van de beruchtste fouten op naam van het NRC Handelsblad. In de zaterdageditie van 23 april van dit jaar stond in de kop 'Vrouw peiler katholieke kerk in Nederland'. Uiteraard moet het 'pijler' zijn. "As op ons hoofd, we schamen ons diep", zo kroop hoofdredacteur Folkert Jensma de maandag erop door het stof. "Het liefst was ik met een kruiwagen vol met tipp-ex naar de kiosk gehold om daar met de hand de fout te verbeteren."