Moslims niet te spreken over verwijt Remkes

''Eerlijk gezegd mis ik dat krachtige geluid tot nu toe in Nederland. Het is te stil''Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) is niet te spreken over het verwijt dat minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken gisteren uitte jegens de islamitische gemeenschap. Remkes zei dat de Nederlandse moslimgemeenschap te weinig doet tegen radicalisering onder moslims. ''Eerlijk gezegd mis ik dat krachtige geluid tot nu toe in Nederland. Het is te stil'', aldus de VVD-bewindsman donderdag

CMO-voorzitter Ayhan Tonca: ''Wij besteden daar juist veel tijd en energie aan. Dan is het vervelend dat de minister dit roept.'' Volgens Tonca heeft het CMO meerdere keren geweld in de naam van de islam veroordeeld. Het nam vorig jaar het initiatief tot een draaiboek voor moskeeën over het omgaan met extremisme. Ook riep het de achterban op de overheid te steunen bij de aanpak van fundamentalisme en terrorisme. Bij het CMO zijn de belangrijkste soennitische moskeekoepels aangesloten.

Tonca vindt dat Remkes niet goed heeft geluisterd. ''Hij had het zeker te druk met het Jenevergenootschap'', zei hij ironisch, verwijzend naar een nevenfunctie van Remkes. Het CMO werkt momenteel onder meer aan een website die met hulp van ''aansprekende imams'' tegenwicht moet bieden tegen radicalisering van moslimjongeren op internet. Dat doet ze samen met het ministerie van Justitie.