Christelijk Heerde tegen afgodsbeeld

Christelijke inwoners van het Veluwse dorp Heerde willen geen kunstwerk in hun woonplaats dat afgeleid is van een archeologische vondst uit de Romeinse tijd. Die vondst, gedaan in de jaren 80 van de vorige eeuw, betrof een beeldje van de vruchtbaarheidsgodin Venus. Het geldt als uniek en kreeg de naam Venus van Heerde. Het 30 centimeter blote beeldje, bedoeld voor een huisaltaar, staat sinds 1999 in museum Het Valkhof in Nijmegen.

De gemeente Heerde leek het een leuk plan een grote variant van deze vondst te laten maken en in een woonwijk te plaatsen. Het zou worden gecombineerd met een serie miniaturen, die de gemeente als geschenk kon uitdelen aan relaties. De christelijek fracties in Heerde verafschuwen het plan echter: ''Het is een afgodsbeeld en het blijft een afgodsbeeld!'', zegt raadslid W. van Ommen van de Christenunie/SGP. ''Ik ben door veel christenen gebeld. En zij willen dit absoluut niet. De Romeinen zijn bovendien nooit in Heerde geweest.''

Kunstenares Marijke Abels, die het beeld zou maken, beaamt dat de Venus van Heerde strikt genomen inderdaad een 'afgod' is. Maar, zo zegt Abels, deze religie wordt niet meer beoefend.


De Venus van Heerde (het originele beeldje)