Anti-extremisme protocol door één moskee ondertekend

PIM4EVER had ons via de nieuws-submit te melden:

Het gisteren aangekondigde door Amsterdamse moskeeën ondertekende protocol 'Preventie Extremisme', blijkt slechts door één moskee te zijn ondertekend; de Turkse 'Aya Sofia'-moskee. De Pakistaanse 'Moka Ghousia Masjid'-moskee moet nog overleggen met de achterban, voordat zij akkoord kan gaan.

De Marokkaanse Nour-moskee zal het protocol helemaal niet ondertekenen. Het gebedshuis heeft principiële bezwaren tegen het tekenen van een contract met de overheid; ze wil niet buiten de wet om afspraken maken. Inhoudelijk zijn de Marokkanen het wel eens met de gedragscode.

In het protocol, dat maandag aan premier Jan Peter Balkenende wordt aangeboden, staat hoe moskeeën extreem gedrag onder hun bezoekers signaleren en hoe zij daarmee om zullen gaan. De islamitische gebedshuizen willen op deze wijze duidelijk maken wat zij doen om extremisme tegen te gaan en radicalisering te voorkomen.

Stadsdeel De Baarsjes is echter niet ontevreden over het behaalde resultaat: ''Het is waanzinnig dat ten minste één het doet en er zijn geen acute gevallen van extremisme binnen de moskeeën'', aldus een woordvoerster. Het stadsdeel heeft ook een Meldpunt Moslimdiscriminatie opgericht, iets waar twee moskeeën op aandrongen. In oktober moet het punt op het Mercatorplein in het stadsdeel worden geopend.