Total en Texaco: Benzine boven 1,50 euro

junkieXXXL had ons via de nieuws-submit te melden:

Voor menig automobilist zal het vandaag even schrikken zijn als de auto aangeeft bijna zonder benzine te zitten. Total en Texaco hebben vandaag namelijk de prijs van Euro 95 verhoogd met 4 cent en rekenen nu respectievelijk 1,505 en 1,504 euro per liter. Het is voor het eerst dat de adviesprijs boven de anderhalve euro uitkomt.

Ook BP heeft besloten de literprijs te verhogen, maar stijgt 'slechts' 3,4 cent op tot 1,499 euro. Marktleider Shell blijft met 1,479 euro net iets onder de anderhalve euro.

Oorzaak van de verhoging is de stijgende olieprijs op de wereldmarkt. Marktleider Shell baseert zijn adviesprijzen op internationale productnoteringen. De prijs van ruwe olie is daarbij van grote invloed; de Verenigde Arabische Emiraten verhoogden gisteren de prijs van ruwe olie met 30%.

Ewout Klok, voorzitter van de Belangenvereniging Tankstations, vindt dat het tijd wordt voor de overheid om 'het kwartje van Kok' af te schaffen: "Voor de mobiliteit van de gewone man is dit een ramp. Bovendien is het niet te verkopen dat olie in andere West-Europese landen veel goedkoper is, terwijl het nota bene in Nederland wordt geraffineerd".