Nederland krijgt palingreservaat

Er komt een palingreservaat in Nederland in de provincies Drenthe en Groningen. Het is het eerste reservaat voor de glibberige vis in Europa. De Westerwoldse Aa in Oost-Groningen en wateren in Drenthe, bij elkaar duizenden hectaren, zijn voor het natte reservaat bestemd.

In het gebied komt een meerjarige visstop voor beroepsvissers. Dat moet helpen de bedreigde soort weer in aantal te laten toenemen. Sportvissers mogen nog wel op paling hengelen. Na een paar jaar wordt bekeken of het zin heeft gehad om een visverbod op aal in te voeren. De hoop is dat de aalstand toeneemt, maar zeker is dat allerminst.

De paling is al lange tijd op zijn retour. IJsselmeervissers klagen al jaren over de magere vangsten. Langs de Europese kust wordt glasaal 100 maal minder vaak gesignaleerd dan 50 jaar geleden. Voordat glasaal de Europese kust bereikt heeft ze al een hele tocht achter de rug. Ze worden geboren in de Sargassozee bij de Bermuda-eilanden, zo'n 4.000 kilometer van Nederland. Eerst als larve en later als glasaal van een paar centimeter, trekt de vis mee met de warme golfstroom naar Europa. Bij Spanje en Portugal wordt de glasaal overigens vaak massaal uit het water gevist en in potjes gestopt als delicatesse.