Nieuwe AD verschijnt op tabloid

In een drukkerij in Den Haag is vannacht het eerste exemplaar van de fusiekrant tussen het Algemeen Dagblad en regionale kranten van de persen gerold. In de nieuwe krant gaat het landelijke AD samen met de Haagsche Courant/Goudsche Courant, dagblad Rijn en Gouwe, de Dordtenaar, het Rotterdams Dagblad en Utrechts Nieuwsblad/Amersfoortse Courant.

De nieuwe krant krijgt 21 edities, waarvan één landelijke. Het nieuwe AD is de tweede landelijke krant die op het kleinere tabloid-formaat verschijnt. Eerder al stapte dagblad Trouw over op dat formaat.

Alle samenwerkende bladen verschenen voorheen op het grote broadsheetformaat. 'Tijd voor een echte krant op tabloid' is de slogan van de nieuwe krant die in een oplage van 550.000 exemplaren gaat verschijnen. Op zaterdagen is dat 650.000.

Het verliep vannacht niet zonder problemen. Door technische storingen valt de krant bij abonnees in het verspreidingsgebied AD Rotterdams Dagblad uiterlijk om 10:00 uur op de mat. De edities in het Groene Hart en de Drechtsteden verschijnen helemaal niet. Abonnees krijgen in plaats daarvan de editie Rotterdam van de krant. "Het doorzetten van de pagina's ging niet goed bij een aantal van de lokale edities", aldus een zegsman. "Die problemen werken door in de distributie van de krant."

© ANP