Man probeert oude kluis DNB te kraken

jmve had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws Arnhemmer Wim van den Hoogen gaat morgen proberen binnen twee dagen de geheime code van de tachtig centimeter dikke kluisdeur van De Nederlandse Bank te kraken. "Het is een uitdaging om zo'n enorme deur onbeschadigd open te krijgen. Als het me lukt, ben ik de eerste ter wereld die daar in slaagt", aldus Van den Hoogen, die eigenaar is van een beveiligingsbedrijf.

De Arnhemmer zou tot een van de tien mensen ter wereld behoren die beschikken over de techniek een dergelijke kluis te kraken. Van den Hoogen: "Als het na twee dagen niet is gelukt, boor ik een gaatje in de deur, zodat ik met een endoscoop in de binnenkant van de deur naar de juiste combinatie kan zoeken. Maar dan is de deur dus beschadigd."

Volgens Van den Hoogen zijn er honderd miljoen verschillende cijfercombinaties mogelijk. Het zou 7000 dagen van 24 uur duren om alle combinaties uit te proberen. De Arnhemmer beschikt echter over 'krakerskennis' en gebruikt een speciale techniek met een stethoscoop. "Ik laat de sloten als het ware tegen me spreken. Ik heb een half uurtje proefgedraaid en ik heb er een goed gevoel over."

Helaas voor Van den Hoogen zal hij geen berg met goud aantreffen in de kluis. De kluis, die in een pand aan het Velderplein in Arnhem staat is al lang leeg. Nadat DNB het pand in 2000 had verlaten, heeft zich een adviesbureau erin gevesigd. Die willen de ruimte nu voor andere doeleinden gebruiken.