Van Gogh-cactus in Oosterpark

Het Amsterdamse stadsdeel Oost/Watergraafsmeer heeft beslist dat het monument dat ter nagedachtenis aan de vermoorde film- en opiniemaker Theo van Gogh zal worden geplaatst, een cactus wordt. Samen met de familie Van Gogh heeft het stadsdeel aan kunstenaars gevraagd om schetsontwerpen in te dienen voor een kunstwerk dat ''provoceert, intrigeert en tot nadenken stemt''.

Theo van Gogh gaf vroeger zijn gasten in het tv-programma 'Een prettig gesprek' altijd een cactus cadeau. ''Een ironisch gebaar vol symboliek'', aldus de gemeente.

'Een prettig gesprek'

Een selectiecommissie, waarin onder anderen familieleden en vrienden van Theo van Gogh zitten, kiest uit de inzendingen tien ontwerpen uit. Deze worden gepresenteerd op 2 november, tijdens de herdenking van de moord op Van Gogh. Uit deze inzendingen maakt de commissie een keuze voor een definitief ontwerp.

De cactus zal worden neergezet bij de muziekkoepel in het Oosterpark. In het park staan ook diverse andere kunstwerken: Jan Wolkers' Tachtigers, Hans Baayens' Titaantjes en het Slavernijmonument. Het park staat ook in verbinding met met de Linnaeusstraat, de plek waar de filmmaker vorig jaar november werd vermoord.