Charles Groenhuijsen toch presentator journaal

Charles GroenhuijsenCharles Groenhuijsen wordt toch de belangrijkste anchorman van het NOS Journaal. De voormalige correspondent voor de NOS in de Verenigde Staten gaat per 1 januari 2006 het achtuur-journaal presenteren. Op een persconferentie later vandaag zal dit officieel bekend gemaakt worden.

Groenhuijsen volgt Philip Freriks op, die met pensioen gaat. Zijn aanstelling werd in maart 2004 al aangekondigd, maar kwam onlangs op losse schroeven te staan door een conflict over de arbeidsvoorwaarden. Zo wilde Groenhuijsen in Washington blijven wonen, en om de week naar Nederland overvliegen, maar de NOS weigerde daarmee in te stemmen. De kwestie liep zo hoog op, dat beide partijen via advocaten met elkaar onderhandelden, maar uiteindelijk heeft Groenhuijsen besloten zich toch in Nederland te vestigen.

Charles Groenhuijsen (51) was jarenlang correspondent voor de NOS in Washington. Daarvoor was hij presentator van NOS-Laat (de voorloper van NOVA) en het NOS Journaal. In een interview met HP/De Tijd baarde hij onlangs opzien door stevig uit te halen naar zijn collega's bij de NOS. Met mede-correspondent in Amerika Twan Huijs wilde Groenhuijsen 'niets te maken hebben' en de Journaal-redactie leed aan 'intellectuele luiheid en zelfingenomenheid'. In het interview noemde hij politicus Geert Wilders 'een interessante jongen' en bestempelde hij VVD'er Hans Wiegel als de enige die 'de in elkaar gestorte Nederlandse mierenhoop' weer kan opbouwen.

-
In april 2003 had FOK! een telefonisch interview met Charles Groenhuijsen.