Nederland zeer goede armoedebestrijder

Nederland is relatief gezien de op één na beste armoedebestrijder ter wereld. Dat blijkt uit een lijst van het Center for Global Development (CGD), een Amerikaanse groep die zich op armoedebestrijding richt.

Gekeken werd naar de 21 rijkste landen in de wereld. Bij de samenstelling van de lijst werd rekening gehouden met het inwoneraantal en de omvang van de economie. CGD vergeleek onder meer het percentage van het nationaal product dat voor directe ontwikkelingshulp wordt uitgetrokken. De internationale norm is 0,7%; Nederland zit daar ruim boven. Verder heeft het centrum gekeken naar het ontwikkelingsbeleid ten opzichte van handel, investeringen, migratie, milieu, veiligheid en technologie.

Op één staat Denemarken. Twee dus Nederland gevolgd door Zweden en Australië. De Verenigde Staten staan op 12, en onderaan op 21 komt Japan. Ons land wordt in de lijst onder meer geroemd op het gebied van investeringen in arme landen, zoals het opzetten van fabrieken. Ook doen 'we' het goed wat betreft veiligheidshandhaving, zoals bijdrages aan vredesmissies in conflictgebieden.

-
De lijst.