'Burgemeester Londen beledigde joodse journalist'

Ken LivingstoneBurgemeester van Londen Ken Livingstone ligt onder vuur wegens het beledigen van een joodse journalist. Hij zal vermoedelijk in december moeten verschijnen voor de Standard Board for England, een orgaan dat toeziet op fatsoensregels in de publieke sector. Livingstone had Oliver Finegold vergeleken met een bewaker van een concentratiekamp.

De linkse burgemeester en de rechtse krant Evening Standard, waarvoor Finegold werkt, zijn al jaren in een onderlinge strijd verwikkeld. Toen Finegold namens de Evening Standard in februari Livingstone om een reactie vroeg na afloop van een bijeenkomst op het Londense stadhuis viel de burgemeester de journalist verbaal aan. "Heeft u erover gedacht psychiatrische behandeling te zoeken?", reageerde Livingstone toen de journalist zei voor de Evening Standard te werken. Finegold reageerde verbolgen toen 'Rooie Ken' hem vervolgens met een Duitse oorlogsmisdadiger vergeleek. "Ik ben joods, en ik voel me hierdoor beledigd."

Voor Livingstone was de kous hiermee nog niet af. "U bent als een bewaker van een concentratiekamp, u doet dit alleen omdat u er geld voor krijgt. Misschien moet u eens overwegen voor een krant te gaan werken die niet ooit het fascisme steunde", zo beet Livingstone Finegold toe. Een joodse belangenorganisatie diende daarop een klacht in bij de Standards Board. Deze kan de politicus voor maximaal vijf jaar uit zijn functie zetten, indien 'Rooie Ken' schuldig wordt bevonden aan wangedrag.