Lichaam overleden 115-jarige naar wetenschap

Icoon Binnenlands nieuwsEen uur nadat het overlijden van de 115-jarige Hendrikje van Andel-Schipper was vastgesteld, lag haar lichaam op de snijtafel van onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. De vannacht gestorven oudste vrouw ter wereld had dertig jaar geleden al laten weten haar lichaam na haar dood ter beschikking aan de wetenschap te willen stellen.

Snelheid was geboden, vandaar dat het draaiboek in geval van overlijden al klaar lag. Het bloed in de aderen moest vervangen worden door een speciale vloeistof, om stolling te voorkomen. In de komende maanden zullen wetenschappers tientallen onderzoeken uitvoeren. Vooral het hart, de nieren en hersenen van Hendrikje van Andel-Schipper kunnen rekenen op grote belangstelling. Hersenonderzoeker en onderzoeksleider Gert Holstege wil aantonen dat ouderdom niet automatisch leidt tot ziektes als Parkinson en Alzheimer.

Holstege ontmoette de hoogbejaarde reeds verschillende malen in de afgelopen jaren. "Onze interesse begreep ze maar al te goed. Over het nut hoefde je haar niets uit te leggen. En al die aandacht, ze vond het fantastisch", vertelt de wetenschapper. Hij zegt verbaasd te zijn geweest over het goede geheugen en de bovengemiddelde intelligentie van Van Andel-Schipper, en diep onder de indruk van haar goede gezondheid, ideale bloeddruk en regelmatige hartslag. De vrouw stierf zonder enig ernstig gebrek. Een relatief zorgeloos leven is wellicht een verklaring voor de torenhoge leeftijd. Hendrikje heeft nooit gerookt, dronk nauwelijks en ging in haar leven welgeteld één dag naar school, waardoor ze daar geen infecties opliep.