Overlijdensadvertentie in krant shockeert lezers

Een familievete is de oorzaak geweest dat Adriën Arends uit Maasbracht een nogal schokkende overlijdensadvertentie plaatste in Dagblad de Limburger. Zijn moeder, waar hij geen goede band mee had, is vorige week overleden.

'Mijn moeder is dood. Ik zit er echt niet mee' is de tekst waarmee hij gisteren in de krant duidelijk maakte dat hij niet rouwt om het verlies van zijn moeder. Meerdere lezers hebben de krant hierop gebeld om te zeggen dat ze geshockeerd zijn door de harteloosheid van de advertentietekst.

"Ik kan me echt niet voorstellen dat mensen geshockeerd zijn door mijn woorden", reageert Arends. "En als ze het wel zijn, heb ik er geen boodschap aan. Ik had geen band met m'n moeder en het contact al jaren geleden verbroken. Ik heb vorige week m'n broer en zussen uitdrukkelijk laten weten dat ik niet in de overlijdensadvertentie van m'n moeder vermeld wilde worden. Afgelopen vrijdag stond mijn naam toch in de krant. Nota bene in een advertentie waarin mijn moeder 'een rots in de branding' en 'ons zonnestraaltje' wordt genoemd. Dat is ze voor mij nooit geweest. Ik vind het respectloos dat mijn familie me niet uit de advertentie heeft gelaten. Daarom heb ik er zelf een geplaatst en ik vind dat ik me nog zeer mild heb uitgedrukt."

"Wij konden zijn naam niet weglaten", reageerde familie van Adriën erop. "Onze moeder heeft vijf kinderen gebaard en het zou toch gek zijn als er maar vier namen worden vermeld." Verder wil de familie er niet veel over kwijt.

Volgens M. Jetten, adjunct-directeur van het advertentiebedrijf van de krant, had de advertentie geweigerd moeten worden. "De advertentie ging veel te ver en past niet bij de functie van de familieberichten. Het is niet de bedoeling om familievetes uit te vechten via zulke pagina's. Om die reden worden er ongeveer tien à vijftien advertenties per jaar geweigerd. Deze is daar blijkbaar doorheen geglipt.", aldus Jetten.