Ethiopische begoten met bleekwater

Afgelopen maandagmiddag is in het Friese Buitenpost een 16-jarig meisje van Ethiopische komaf deels met bleekwater overgoten door een groep jongens van 12 tot 16 jaar. Ze zouden de donkere huid van het meisje wel eens eventjes witwassen, zeiden ze daarbij. Het zou gaan om een groep jongeren die vaker voor overlast zorgt in de dorpskern.

Vriendinnen van het slachtoffer drongen er op aan dat ze aangifte deed van het voorval. De politie spreekt van een schokkend geval van mishandeling en neemt de zaak hoog op. Volgens een woordvoerder is het meisje op jonge leeftijd door een gezin geadopteerd vanuit Ethiopië en volledig geïntegreerd in de Friese samenleving. Ze wordt volgens de woordvoerder wel vaker gepest door jongeren uit het dorp.

foto: Omroep Friesland
Slachtoffer Marianne Visser: ''Domme jongens.''

Update 17:15
Nieuws.nl meldt dat er inmiddels iemand in deze zaak is aangehouden. Het gaat echter niet om een puber, maar om een 25-jarige man uit Surhuisterveen. Hij heeft bekend bleekwater naar het slachtoffer te hebben gegooid. Hem is openlijke geweldpleging en poging tot zware mishandeling ten laste gelegd.

Het incident zou te maken hebben met een ruzie tussen twee groepen jongeren. De man had daar weer niks mee te maken, maar stond wel bij één van die groepen toen het slachtoffer met twee vriendinnen langsliep. Nader onderzoek moet uitwijzen of jongeren uit die groep zich schuldig hebben gemaakt aan racisme.

Marianne Visser is bij het incident overigens niet gewond geraakt. Het bleekmiddel raakte wel haar schouder, arm en been, maar liet buiten schade aan de kleding geen lichamelijk letsel achter.