'Klein kansje voor Nederlandse moslimpartij'

manah_manah en izmirB hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Uit een onderzoek van TNS/NIPO onder ruim 500 Nederlandse moslims, blijkt dat 45% de komst van een islamitische partij zou toejuichen, maar dat zo'n partij toch niet veel kans van slagen heeft. Veel moslims zullen namelijk niet op de partij stemmen en er is verdeeldheid over de te volgen koers. Zo'n 30% van de Nederlandse moslims zegt niet te zitten wachten op een moslimpartij.

Een islamitische partij moet het vooral van Turkse of Marokkaanse Nederlanders hebben. In die gemeenschappen is enig enthousiasme merkbaar. In andere groepen is er geen potentiële aanhang.

Volgens het onderzoek zijn momenteel 475.000 Nederlandse moslims stemgerechtigd. Van hen geeft 18% aan zeker op een islamitische partij te stemmen. 29% acht dat waarschijnlijk. De onderzoekers gaan er vanuit dat zo'n 20% van de moslims op een islamitische partij zou stemmen, hetgeen goed zou zijn voor één Kamerzetel.

Gevraagd naar welke persoon een moslimpartij in Nederland zou moeten leiden, wordt de Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb het vaakst genoemd (12%). Op plaats twee eindigde rapper Ali B.