Theo van Gogh werkte aan moslim tv-serie

De Volkskrant meldt vandaag dat de vermoorde filmmaker Theo van Gogh kort voor zijn dood had toegezegd om een tv-serie voor de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) te zullen maken. De serie moest gaan over moslimjongeren die worstelen met hun geloof. Twee weken voor hij vermoord werd, zegde Van Gogh de NMO toe een twaalfdelige dramaserie voor hen te zullen te maken.

Er was ook al een titel voor de tv-serie: 'Duizend en één Dag'. Met het verhaal wilde Van Gogh een brug slaan naar de moslimgemeenschap. Het verhaal zou verteld worden vanuit het perspectief van een 12-jarige Marokkaanse jongen.

Volgens de NMO zou Van Gogh, om de achterban van de omroep van zijn oprechtheid te overtuigen, een brief schrijven waarin hij uitlegde een tegenstander van fundamentalisten te zijn, maar dat hij 'moslims als mens' respecteerde. Nadat hij vermoord was, is op zijn computer nog gezocht naar die brief, maar die bleek hij nog niet te hebben geschreven. Van Gogh was al wel begonnen met het zoeken naar geschikte acteurs. Zijn compagnon Gijs van de Westelaken zou de productie doen.

Volgens de NMO komt de serie die Theo van Gogh voor ogen had er toch, zij het in aangepaste vorm; het verhaal wordt na de moord op Van Gogh harder en heftiger. De bekende cineast Eddy Terstall, een vriend van Theo, heeft de NMO toegezegd de nieuwe versie te zullen begeleiden. Het is nog niet bekend wanneer de tv-serie op de beeldbuis zal verschijnen.