Tomatenplukken te zwaar voor uitkeringsgerechtigden

Tomatenplukken is te zwaar voor uitkeringsgerechtigden, zo blijkt uit een proefproject gehouden in Den Haag. De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) hoopte met het project honderden uitkeringsgerechtigden aan het werk te helpen. Alle 25 deelnemers zijn echter voortijdig gestopt met plukken.

Het project, dat in april dit jaar van start ging, moest het tekort aan seizoensarbeiders in de land- en tuinbouw terugdringen en tegelijk mensen met een uitkering van werkervaring voorzien. De bijstandsgerechtigden zouden er tevens financieel op vooruit gaan.

"Ze hadden vier weken nodig voor ze wisten hoe het hier zo'n beetje werkt. Maar ja, die mensen hebben jaren thuisgezeten. Wat mag je daarvan verwachten?", zegt Nico Duijvenstijn, een tuinder die meewerkte aan het project. Toch is projectcoŲrdinator Arjan van Straten "zeer tevreden". "Er waren kinderziekten, maar het is een proefproject." De deelnemers vonden de dagen te lang, of vonden het werk niet leuk. Anderen hadden last van eczeem. "Met jeukende handen gaat het niet", aldus Van Straten.