Russische MiG zorgt voor onrust in Drenthe

Icoon opmerkelijk nieuwsEen Russisch gevechtsvliegtuig zorgt voor onrust in het Drentse Schoonloo. Tuinbeeldenhandelaar Pieter Tooms kreeg de MiG cadeau van een kennis, en plaatste het uitgerangeerde toestel in zijn tuin. Tot ongenoegen van de gemeente, die eist dat Tooms de straaljager weg laat halen.

"Het object staat niet omschreven in het bestemmingsplan", zo stellen de ambtenaren van de gemeente Hunze en Aa, waar Schoonloo onder valt. "Als meneer weigert de MiG te verwijderen, zullen wij dat doen op zijn kosten. Hij heeft nog drie weken de tijd." Tooms zegt echter dat de overgrote meerderheid van de lokale bevolking hem steunt. "Niemand in ons dorp heeft problemen met dat vliegtuig. Het is een hartstikke gaaf ding, ik heb er twee keer in gezeten", zegt bijvoorbeeld buurman Jans Jansen.

Bewonderaars lopen ondertussen de deur plat bij de tuinbeeldenhandelaar. "Het is toch prachtig, zo'n gevechtsvliegtuig voor de deur?", meent Tooms. Hij was aanvankelijk op zoek naar een helikopter, voor kinderen van bezoekers van zijn tuinbeelden. Een kennis van Tooms stuitte echter in Rusland op de oude MiG, en stuurde de straaljager per vrachtwagen naar Drenthe. De beeldenhandelaar hoopt in een gesprek de gemeente te kunnen ompraten.

Russische MiG zorgt voor onrust in Drenthe
Pieter Tooms zorgt met zijn MiG voor onrust in Schoonloo