Straks ook Grolsch en Bavaria met thuistap

The Perfect DraftBierbrouwers Grolsch en Bavaria hebben een licentie gekregen voor het door Philips en het Belgische drankenconcern Inbev ontwikkelde thuistap-systeem, zo lieten de brouwers woensdag weten.

Vanaf oktober zal het systeem en de vaatjes, van 6 liter, te koop zijn. Grolsch moet door een latere licentieverkrijging nog twee maanden hun verkoop van vaatjes uitstellen. Philips hoopt met de introductie te profiteren van de bij uitstek cadeaumaand december.

Het systeem is niet nieuw. Vorig jaar verscheen het namelijk al op de Belgische markt onder de naam PerfectDraft. In September zal deze ook beschikbaar zijn bij onze oosterburen in combinatie met het merk Beck's. Het concern kijkt nog naar meer markten, maar voorwaarde is wel de aanwezigheid van een echte biercultuur.

Inbev verkoopt ook de thuistapvaatjes van zijn eigen merken Hertog Jan, Dommelsch en het Belgische Jupiler. Volgens directeur detailhandel Inge Plochaet is Inbev in gesprek met andere regionale Nederlandse brouwers over een licentie voor het tapsysteem. Mogelijk komen ook speciaalbieren van Inbev, zoals Leffe of Hoegaarden, op de thuistap.

In begin van 2004 introduceerde concurrent Heineken al zijn thuistap Beertender in de Nederlandse markt. "In tegenstelling tot de Beertender (Heineken, Amstel, Brand, Wieckse Witte) is de PerfectDraft een 'open systeem' (toegankelijk voor alle brouwers)", zegt Plochaet. "Als Heineken morgen een licentie aanvraagt voor PerfectDraft, zullen we dat ernstig overwegen".