Brommers krijgen gele kentekenplaat

Bromfietsen krijgen vanaf 1 september een nummerplaat. Het kleine verzekeringsplaatje dat jaarlijks vervangen moet worden, verdwijnt daarmee. De nummerplaat voor brommers is mogelijk omdat deze voertuigen net als motoren en auto's, een kentekenbewijs op naam krijgen. Het doorverkopen van een gestolen voertuig wordt hierdoor bemoeilijkt.

De eigenaren van de naar schatting 500.000 brom- en snorfietsen die in Nederland rondrijden, kunnen vanaf 1 september 2005 een kentekenbewijs aanvragen en vanaf november 2006 moet iedereen er een hebben. Alleen oude (antieke) bromfietsen die niet aan het verkeer deelnemen, zijn vrijgesteld.

Om een kentekenbewijs voor de brom- of snorfiets te bemachtigen moet je met het vervoermiddel naar een bromfietshandelaar, die een erkenning van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft. Daar wordt hij bekeken, waarbij merk, het type en het chassisnummer worden genoteerd. Het is géén technische keuring, dus opgevoerde brommers kunnen ook een kenteken krijgen.

Vanaf november 2006 is het voor iedere brommer/scooter/snorfietsrijder verplicht om een kentekenbwijs bij zich te dragen. Deze is niet geldig als ID-kaart, dus die dien je ook bij je te hebben. De politie zal hierop toezien en boetes uitdelen als de bestuurder het document niet bij zich heeft.


Verkrijgbaar in 2 varianten

De nieuwe kentekenplaat voor brommers heeft een unieke cijfer-lettercombinatie; twee cijfers, drie letters, één cijfer. De beginletter bij brommers is D of F. Bromfietsen krijgen een geelzwarte nummerplaat, snorfietsen een blauwwitte. De plaat moet goed zichtbaar gemonteerd worden, zodat deze 'flitsbaar' is.

De totale kosten zullen circa 50 euro bedragen: De schouwing bij een erkende bromfietshandelaar gaat 10 tot 15 euro kosten. Het kentekenformulier kost 22,50 euro. Het kentekenplaatje gaat vermoedelijk ook 10 tot 15 euro kosten.