SAIL 2005 trekt ruim 2,5 miljoen bezoekers

Icoon Binnenlands nieuwsDe zevende editie van het Amsterdamse botenevenement SAIL is door meer dan 2,5 miljoen bezoekers bezocht. Dat meldt de organisatie van de manifestatie. Met name in het weekend kwam het publiek massaal op de schepen af, met 800 duizend bezoekers op zaterdag en 600 duizend op zondag.

Zondagavond werd het festijn officieel afgesloten. "Hier staat niet een trotse burgemeester, maar een apetrotse burgemeester", liet burgemeester Job Cohen voorafgaand aan het afsluitend vuurwerk weten. Hij zei blij te zijn dat bezoekers zich niet hebben laten afschrikken door verhalen over mogelijke terreuraanslagen. "Sail you in 2010", zo refereerde Cohen aan de volgende editie van het evenement dat elke vijf jaar wordt gehouden.

Volgens de organisatie is SAIL 2005 bijzonder goed verlopen. De dood van een 31-jarige Rotterdammer, die uitgleed en vervolgens in het water terechtkwam, vormde de grootste smet op het festijn. Een aanvaring tussen een binnenvaartschip en een partyboot op de eerste dag zorgde voor tien lichtgewonden. Opvallend was de veelvuldige aanwezigheid van de koninklijke familie. Met name kroonprins Willem-Alexander was vrijwel dagelijks op het water te vinden. Koningin Beatrix doopte zaterdag de catamaran De Beatrix, een zeilschip voor gehandicapten.

Met de zogeheten SAIL Out is het nautische evenement vanochtend ook officieus tot een einde gekomen. De Beatrix was om 11.00 uur het laatste schip dat zijn tijdelijke ligplaats aan het IJ verliet. Sail werd voor het eerst gehouden in 1975 tijdens de viering van het 700-jarig bestaan van Amsterdam. In 1977 werd de permanente organisatie Stichting Sail Amsterdam (SSA) opgericht, die de manifestatie eens in de vijf jaar organiseert.

SAIL 2005