Bieb leent homo's, zigeuners en moslims uit

Icoon opmerkelijk nieuwsHeb je altijd al eens iemand uit een minderheidsgroep willen lenen? In Almelo kun je in de maand september bij de plaatselijke bibliotheek niet alleen voor boeken terecht, maar je kunt ook een homo, zigeuner of moslim 'lenen'. De bieb in Almelo werd op het idee gebracht door een soortgelijk initiatief dat loopt in het Zweedse Malmö.

Een uur lang krijg je een minderheid naar keuze mee, die je vervolgens in het café naast de bibliotheek de hemd van het lijf mag vragen. De actie moet stereotypen doorbreken. Directeur Jan Krol van de Almelose bibliotheek wil gedurende de maand tien personen met verschillende achtergrond uitlenen. Zijn naamgenoot Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant, denkt dat het initiatief drempels verlaagd. "Het brengt mensen dichter bij elkaar", aldus Krol.

Volgens bibliothecaresse Ulla Brohed uit Malmö worden er heel wat vooroordelen weggenomen wanneer je met iemand uit een minderheidsgroep écht in gesprek raakt. Een Deense bibliotheek in Kopenhagen is net als de Almelose bibliotheek van plan om het Zweedse project over te nemen.